AI, Ticketing

De impact van AI op de muziekindustrie

By Bas Milius 30 november 2023

Inleiding

De muziekindustrie heeft een opmerkelijke evolutie doorgemaakt, zich aanpassend aan technologische vooruitgang en veranderend consumentengedrag. Van het analoge tijdperk van vinylplaten tot de digitale revolutie van streamingdiensten heeft de industrie aanzienlijke veranderingen ondergaan. Te midden van dit dynamische landschap blijkt de introductie van Kunstmatige Intelligentie (AI) een gamechanger te zijn, die snel een integraal onderdeel wordt van muziekcreatie, productie en distributie. De kracht van AI ligt in het vermogen om enorme datasets te analyseren, trends te voorspellen en gepersonaliseerde ervaringen te bieden, waardoor niet alleen het creatieve proces voor artiesten wordt verbeterd, maar ook de manier waarop luisteraars muziek ontdekken en ermee in contact komen, wordt gerevolutioneerd. Terwijl we de synergie tussen AI en de muziekindustrie verkennen, waarbij we echte succesverhalen en de impact van AI op productie en compositie onderzoeken, onthullen we de transformerende kracht van AI. Deze verkenning strekt zich uit tot buiten de muziekwereld en heeft ook een diepgaande invloed op de evenementenindustrie, met name op het gebied van ticketing.
In deze reis brengen we inzichten naar voren uit twee exclusieve interviews met de getalenteerde DJ’s en producers, Nick Muir en Cris-H, die licht werpen op de rol van AI bij het vormgeven van het creatieve landschap.

AI Transformeert de Muziekindustrie

Impact op muziekproductie, compositie en creativiteit

De invloed van AI strekt zich uit tot ver buiten individuele artiesten om gehele benaderingen van muziekproductie en compositie te hervormen. AI-algoritmen analyseren uitgebreide datasets van muziekgenres, identificeren trends en patronen die helpen bij het creëren van boeiende composities. Aiva, een AI-componist, heeft haar vermogen getoond om orkestrale stukken te componeren en biedt een glimp van een toekomst waarin AI aanzienlijk bijdraagt aan het creatieve proces (Sound Tech Insider, 2023). Op vergelijkbare wijze helpen door AI aangedreven tools zoals Google’s Magenta Studio muzikanten bij het genereren van unieke melodieën en ritmes, doordat ze zich verdiepen in uitgebreide datasets en de ingewikkelde patronen en structuren ontcijferen die gemeenschappelijk zijn in muziek en kunst (Mishra, 2023). Dit verbetert op zijn beurt de creatieve workflow. De impact ligt niet alleen in het genereren van geluiden, maar ook in het bieden van nieuwe perspectieven, waardoor artiesten worden gestimuleerd om onontgonnen gebieden te verkennen en hun creatieve grenzen opnieuw te definiëren. Als gevolg hiervan ervaart de muziekindustrie een harmonieuze mix van menselijke kunstvaardigheid en door AI aangedreven innovatie, wat leidt tot een golf van frisse, genre-tartende composities.

Voorbeelden van artiesten die gebruikmaken van AI voor muziekcreatie

De samensmelting van Kunstmatige Intelligentie (AI) en muziekcreatie heeft enkele boeiende succesverhalen voortgebracht, waar visionaire artiesten AI omarmen als een medewerker in hun creatieve proces. Neem bijvoorbeeld Taryn Southern, een popartiest en contentcreator die AI gebruikte om het nummer “Break Free” te componeren (Plaugic, 2017). Door teksten en thema’s aan een AI-algoritme te voeden, creëerde Southern een uniek stuk dat naadloos haar artistieke visie vermengde met de creatieve suggesties van het algoritme. Een ander opmerkelijk voorbeeld is de geprezen Duitse componist Holly Herndon, die samenwerkte met een AI genaamd Spawn om het album “PROTO” mede te creëren (McDermott, 2020). Deze innovatieve samenwerking tussen mens en machine toont de evoluerende rol van AI in het vormgeven van muzikale expressie.

Inzichten uit ons gesprek met Nick Muir

In een gesprek met Nick Muir hebben we waardevolle inzichten gekregen in de visie van een ervaren DJ en producer. Reflecterend op de evolutie van muziekproductie en de impact van technologie benadrukt Muir het belang van het behouden van een duidelijk doel te midden van de overweldigende mogelijkheden die AI biedt. Hij voorziet dat AI processen zal stroomlijnen, saaie taken zal elimineren en creatieve verkenning zal verbeteren. Het interview gaat ook dieper in op de uitdagingen en beloningen van het organiseren van evenementen, waarbij de noodzaak van het balanceren van creativiteit met logistieke overwegingen wordt benadrukt. Als je meer wilt horen over dit onderwerp, kun je het volledige interview hier bekijken.

INZICHTEN UIT ONS GESPREK MET Cris-H

In een gesprek met Cris-H zijn we dieper ingegaan op het intrigerende kruispunt van muziek en technologie vanuit het perspectief van een IT-professional en gepassioneerde DJ. Dit inzichtelijke dialoog ging in op Cris-H’s grote interesse in het incorporeren van AI in zijn muziekproductie en live sets, waardoor er meer inzicht kwam in de intersectie van technologie en artistieke expressie. Hij benadrukt het belang van het stellen van duidelijke doelstellingen bij het navigeren door de mogelijkheden die AI biedt. Cris-H erkent de transformerende kracht van technologie en streeft ernaar AI te gebruiken als een tool om de creatieve aspecten van muziekproductie en live optredens te verbeteren, in plaats van te overschaduwen. Om meer te ontdekken over dit onderwerp, kunt u hier de volledige interview bekijken.

AI in de Evenementenindustrie: Ticketing

De rol van AI in het revolutioneren van evenemententicketing

Overgaand van het creatieve proces naar het logistieke domein heeft de invloed van AI zich ook uitgebreid naar de evenementenindustrie, met name naar het aspect van ticketing. Net zoals het effect op muziek heeft AI in ticketing het landschap aanzienlijk verhoogd op verschillende cruciale aspecten. Allereerst speelt AI een cruciale rol in de bestrijding van ticketfraude, waarbij geavanceerde algoritmen worden ingezet om verdachte activiteiten op te sporen en een veilig ticketecosysteem te garanderen (Event Titans, 2023). Deze verbeterde beveiligingsmaatregel beschermt tegen frauduleuze transacties en biedt zowel evenementenorganisatoren als deelnemers gemoedsrust. Bovendien introduceert de integratie van AI generatieve mogelijkheden, wat een verbeterde fanervaring belooft op het gebied van ticketing. Bovendien heeft door AI aangedreven ticketprioritering een aanzienlijke toename in agentproductiviteit laten zien, processen gestroomlijnd en saaie taken geëlimineerd met wel tot 20% (Vagh, 2023).

Daarom speelt AI een cruciale rol bij het stroomlijnen van ticketverkoop en financiën, waarbij evenementenorganisatoren krachtige tools krijgen om moeiteloos door de complexiteiten van transacties te navigeren. Voorbij de logistieke aspecten draagt AI bij aan het verbeteren van de algehele evenementenervaring, door gepersonaliseerde aanbevelingen en inzichten aan deelnemers aan te bieden.

Conclusie

Tot slot schetst de samenvloeiing van AI, muziek en evenementenbeheer een beeld van een industrie die een diepgaande transformatie ondergaat. De inzichten van Nick Muir en Cris-H getuigen van de voortdurende opwinding en innovatie in de muziekindustrie, waar het huwelijk tussen technologie en creativiteit blijft zorgen voor een toekomst die resoneert met efficiëntie en artistieke expressie.

Referenties

Event Titans. (2023, 16 mei). Trends in de evenemententicketindustrie in 2023 | De transformerende kracht van AI. Opgehaald in november 2023, van Event Titans: https://www.eventtitans.com/etblog/powerofai

McDermott, E. (2020, 7 januari). Holly Herndon over haar AI-baby, het weer tot leven brengen van Tupac en het extraheren van stemmen. Opgehaald in november 2023, van Art in America: https://www.artnews.com/art-in-america/interviews/holly-herndon-emily-mcdermott-spawn-ai-1202674301/

Mishra, A. (2023, 13 maart). Het begrijpen van Google Magenta: Een overzicht van het open-source muziek- en kunstproject van Google. Opgehaald in november 2023, van Medium: https://medium.com/@abhishekmishra13k/understanding-google-magenta-an-overview-of-googles-open-source-music-and-art-project-48ea9ee80024#:~:text=Google%20Magenta%20is%20an,AI%20in%20the%20creative%20industry

Plaugic, L. (2017, 27 augustus). Muzikant Taryn Southern over het componeren van haar nieuwe album volledig met AI. Opgehaald in november 2023, van The Verge: https://www.theverge.com/2017/8/27/16197196/taryn-southern-album-artificial-intelligence-interview

Sound Tech Insider. (2023, 14 maart). AIVA Review – Alles wat je moet weten – AI-compositie. Opgehaald in november 2023, van Sound Tech Insider: https://soundtechinsider.com/aiva-review-everything-you-need-to-know-ai-composition

Vagh, H. (2023, 22 februari). Real-Time Stats en ROI-voordelen van AI-geactiveerde ticketingsystemen. Opgehaald in november 2023, van LinkedIn: https://www.linkedin.com/pulse/real-time-stats-roi-benefits-ai-enabled-ticketing-systems-hitesh-vagh/

More from the Knowledge center

Learn about how we look at ticketing

Getuigenissen Vertellen Alles: Waarom Partners Kiezen voor Fancee Inleiding

Inleiding De evenementenindustrie is een dynamisch domein van onvergetelijke ervaringen, variërend van clubs en festivals tot bedrijven die interne of […]

Keep reading

Evenement Technologie Trends 2024: De Toekomst is Nu

Introductie: De Snelle Evolutie van Evenemententechnologie In de snelle wereld van evenementenplanning en -beheer is het cruciaal om voorop te […]

Keep reading

Het ontcijferen van gegevens: Hoe Analyse Succes van Evenementen Aandrijft

Inleiding In een wereld waar data oppermachtig is, heeft de evenementenindustrie een opmerkelijke transformatie ondergaan, aangedreven door de kracht van […]

Keep reading